Clubul de Speologie Rhinolophus Lupeni
faq
"considerat in ansamblul sau, avenul cu gheata se prezinta sub forma..."

glosar de termeni
"speologie - stiinta pluridisciplinara care se ocupa cu studiul complex al pesterilor..."


cantece speo
"nu este pe lume placere mai mare, decat alpinismul si..."

bancuri speo
"un speolog vede un aven. Se uita in jos, aluneca si cade.."

legende despre pesteri
"putini oameni mai cunosc povestea mesterului Valcan si a flacaului Straja..."Aceasta sectiune este adresata in special celor neinitiati cu terminologia de specialitate.
Fara a avea pretentii de dictionar speologic, aceasta sectiune a site-ului este un mic ajutor pentru cei ce vor sa stie mai multe despre speologie si alte activitati adiacente, cum ar fi: geologie, biologie, paleontologie, alpinism etc.

Va rugam sa ne corectati micile inexactitati inerente acestui demers si sa ne ajutati sa completam aceasta lunga lista de termeni. Va multumim anticipat!


-A- -B- -C- -D- -E- -F- -G- -H- -I- -J- -K- -L- -M- -N- -O- -P- -Q- -R- -S- -T- -U- -V- -Y- -Z-

-A-
Abrupt = (Geog.) portiune de teren sau perete foarte inclinat sau vertical.
Ac = (Alp.) stanca inalta, varf de forma ascutita (ex. Acele Morarului, Acul Cleopatrei).
Afloriment = (Geol.) locul, in vaile riurilor, ripe, cariere etc,unde sint dezgolite oarecare roci ale scoartei terestre.
Albie minora = (Geog.) canalul de scurgere al unui rau la debite medii.
Alogena = (Geog.) care se deosebeste prin natura si origine de mediul in care se afla.
Alohton = (Geol.) (material) de provenienta straina; adus de agenti de transport (apa, vant) in interiorul galeriei.
Alpin = (Geog.) zona cea mai inalta a unui munte, incepand de la circa 1900 m altitudine.
Alpinism = (Geog.) exercitiu fizic derivat din pasiunea pentru ascensiunile in zonele cele mai dificile ale unui munte. Etimologic - ascensiune de orice grad in Muntii Alpi.
Altiplanatie = (Geog.) procesul de nivelare in mici trepte, a reliefului pe versantii montani, sub actiunea alterarii si dezagregarii ciclice a inghetului si dezghetului. Se realizeaza trepte, terase si umeri.
Alumina = (Geog.) oxid natural de aluminiu, a carui forma cristalizata este corindonul.
Aluvionare = (Geog.) depunere de aluviuni; Concentrare a minereurilor si a carbunilor efectuata in jgheaburi cu ajutorul unui curent de apa, materialele depuiindu-se in ordinea greutatii lor specifice.
Aluviune = (Geog.) material detritic (mil, nisip, pietris) transportat si depus prin actiunea apelor curgatoare.
Ament = (Biol.) inflorescenta din flori foarte mici, insirate pe o axa si atarnand ca un ciucure.
Amfiboli = (Geog.) grup de minerale, componente principale ale rocilor magnetice, constituite din metasilicati.
Amonte = (Geog.) catre originea unui curs de apa sau a unei vai in sens invers curgerii apei.
Amorf = (Geol.) care nu cristalizeaza, nu are forma precisa.
Andezit = (Geog.) roca magmatica efuziva de culoare cafenie-cenusie pana la neagra (cea mai raspandita roca din lantul neoeruptiv Calimani-Gurghiu-Harghita).
Antibiotic = (Biol.) substanta care are un efect bacteriostatic supra dezvoltarii anumitor microbi.
Anticlinal = (Geol.) Parte ridicata in sus, in forma de bolta a unei cute sedimentare, compusa din flancurile anticlinalului si creasta (axa sau sarniera) anticlinalului (axa mediana a boltii).
Antropic = (Geog.) forma de relief datorata actiunii omului (asupra reliefului, vegetatiei, faunei, peisajului geografic etc); eroziune declansata de om in urma distrugerii covorului vegetal sau a altor actiuni de exploatare nerationala a mediului.
Antropogen = (Geog.) (In sintagma fenomen antropogen) fenomen datorat actiunii omului, cu urmari asupra reliefului, vegetatiei si climei.
Apa curgatoare = (Geog.) apa care are un curs continuu; curge tot timpul.
Apa freatica = (Geog.) panza de apa subterana provenita din apa de infiltratie, din care se alimenteaza izvoarele si fantanile.
Ape de adancime = (Geog.) ape ale caror cursuri sau bazine, in cazul lacurilor subterane, se afla in totalitate sau partial la o distanta mai mare sau mai mica de suprafata pamantului.
Arcada = (Geog.) element de relief in forma de arc intalnit, in general, in zonele calcaroase si rezultind din actiunea de dizolvare a apelor meteorice (cele care cad din cer).
Argila = (Geol.) roca sedimentara alcatuita din silicati de aluminiu, foarte raspindita in natura si folosita in olarie.
Argiloiluviere = (Geog.) proces pedogenetic caracterizat prin translocarea mecanica a particulelor argiloase dintr-un orizont superior (eluvial) intr-un orizont inferior (iluvial).
Asigurare = (Alp.) mijloc de evitare sau limitare a caderii alpinistilor. Se realizeaza cu ajutorul cordelinelor, carabinierelor, pitoanelor, pioletilor cu caracter fix (in locurile de regrupare sau odihna) si caracter mobil (in ascensiune).
Atmosfera = (Geog.) Invelisul de aer mentinut in jurul Pamantului de forta gravitatiei.
Aureola mofetica = (Geog.) suprafata din jurul unui masiv de roci vulcanice unde au loc manifestari postvulcanice, de regula activitati mofetice si de mineralizare a apelor subterane.
Autofilare = (Alp.) manevrarea corzii in scopul autosustinerii in catarare.
Aval = (Geog.) catre punctul de varsare al unui curs de apa.
Aven = (Car.) cavitate naturala cu devoltare predominant verticala.
Aven = (Speol.) adancitura in sol (put) de forma cilindrica, in general verticala, formata prin dizolvarea rocilor calcaroase sau prin prabusirea tavanului unei pesteri sau doline.
Apnee = (Speol.) oprire voluntara a respiratiei; vezi si scufundare in apnee
Azimut = (Geog.) unghiul dintre directia spre un obiectiv fix si directia nord (indicată de busola).
Areal = (Biol.) zona de raspandire a unei specii vegetale sau animale.
Altiplanatie = (Geog.) Procesul de nivelare in mici trepte, a reliefului pe versantii montani, sub actiunea alterarii si dezagregarii ciclice a inghetului si dezghetului.Masina de carotat İRhinolophus Lupeni 2002-2008 Ghid restaurante si baruri Bucuresti