Clubul de Speologie Rhinolophus Lupeni
faq
"considerat in ansamblul sau, avenul cu gheata se prezinta sub forma..."


glosar de termeni
"speologie - stiinta pluridisciplinara care se ocupa cu studiul complex al pesterilor..."

cantece speo
"nu este pe lume placere mai mare, decat alpinismul si..."

bancuri speo
"un speolog vede un aven. Se uita in jos, aluneca si cade.."

legende despre pesteri
"putini oameni mai cunosc povestea mesterului Valcan si a flacaului Straja..."


I: Cum au aparut pesterile?
R: Pesterile sunt cavitati naturale in scoarta terestra. Majoritatea pesterilor din Romania sunt pesteri formate in roci carstificabile, dintre care cele ma des intalnite sunt cele formate in calcare.
Apa dizolva in timp rocile carstificabile, sapand cavitati sub forma diverselor galerii, sali etc.
Acestea constituie nu numai un element important al mediului natural, dar si adapost pentru unele vietuitoare, parte componenta si suport al retelelor hidrografice si asa mai departe.

I: Pesterile sunt periculoase pentru om? Ce pericole intalnim in pesteri?
R: Pesterile in general nu sunt periculoase pentru om, dovada fiind faptul ca din cele mai vechi timpuri, ele au fost folosite ca locuinte sau depozite chiar pana in prezent. Totusi, vizitarea pesterilor comporta risuri de accidentare, datorita conditiilor mai aspre din interior si reliefului accidentat (amintim aici ca in pesteri putem gasi printre altele saritori, puturi, hornuri, sali inundate, sali inecate, cascade, diaclaze, plansee friabile ori suspendate, pante cu grohotis, zone argiloase sau alunecoase). Echipamentul speologic adecvat, iluminatul corespunzator si respectarea regulilor de vizitare in cazul fiecarei pesteri ne fereste de incidente nedorite.

I: Ce efecte are mediul subteran asupra oamenilor?
R:In lipsa luminii timpul se dilata. Specialistii in medicina au stabilit ca particulele radioactive din aerul pesterilor au uneori efecte miraculoase. In Italia s-au vindecat copii reumatici sau cu tuse convulsiva. In Franta s-au rezolvat cazuri de furunculoza. In pestera de la Klutert (Germania) se trateaza astmul. In Romania speoterapia se trateaza in salinele din Ocna Dejului, Slanic Prahova, Targu Ocna. Efectele energizante ale mediului subteran au fost verificate si asupra sportivilor. La Slanic Moldova s-a constatat ca antrenamentele facute la -200 m timp de 4 luni au echivalat cu aproximativ 2 ani de antrenament la suprafata.

I: Cum se formeaza stalactitele si stalagmitele?
R: Stalactitele si stalagmitele sunt formatiuni de picurare. Ele se formeaza prin infiltrarea apei de suprafata care, odata ajunsa in pestera, depune calcitul solubilizat pe traseul din intriorul rocii fie de sus de unde picura (caz in care se formeaza stalactite), fie la contactul cu podeaua cavitatii(caz in care se formeaza stalagmite). Daca acestea se unesc atunci iau nastere coloanele.

I: Este nevoie de echipament special pentru a putea vizita o pestera?
R: Da, cel putin sa aveti la voi o salopeta rezistenta, imbracaminte calduroasa pe dedesubt si o sursa de lumina cat mai buna. Nu uitati ca temperatura aerului intr-o pestera variaza intre 1 si 10 grade Celsius, asa ca fit pregatiti cu imbracaminte calduroasa, mai ales daca nu faceti o vizita scurta de cateva minute.
De asemenea, nu intrati incaltati necorespunzator. Multe pesteri au zone cu apa, iar contactul cu apa rece nu este numai neplacut, ci si periculos, la perioade lungi putand duce la hipotermie.

I: De ce gasim lilieci in pestera? Sunt liliecii din pestera periculosi pentru om?
R: Liliecii folosesc, precum oamenii, pesterile pentru adapost. Aceste animale sunt adaptate parcurgerii golurilor subterane prin existenta unui organ de orientare prin ecolocatie care foloseste ultaresunete. Liliecii nu sunt perculosi pentru om. Ei sunt niste fiinte fragile, care se hranesc in principal cu insecte si care sunt de mare importanta atat pentru mediul cavernicol, cat si pentru ecosistmeul exterior. Un liliac poate consuma pana la 600 de insecte pe ora, fiind cel mai eficient insecticid.

I: Cum apare si cum se mentine gheata in pesteri?
R: Considerata in ansamblul sau, avenul cu gheata se prezinta sub forma unui gol descendent, inchis in partea sa inferioara in fund de sac. Acest gol functioneaza ca o capcana pentru aerul rece, care "cade" in avenul respectiv in timpul iernii, cind atmosfera de la suprafata are o temperatura mai scazuta si de aceea are o densitate mai mare decit atmosfera subterana. In cursul verii, cind raportul temperaturilor si densitatilor se inverseaza, aerul mai cald si mai usor de la exterior nu mai poate patrunde in adincul pesterii.
In acest fel, temperatura medie anuala din zona de jos nu depaseste +1°C.
O conditie pentru aparitia ghetarului permanent este adancimea suficienta a gurii de intrare, pentru a asigura o izolare a aerului rece de stratele de aer cu temperatura variabila de la suprafata.
O alta situatie de aparitie a ghetii, este debitul mare de apa de percolatie care ingheata in timpul iernii in apropierea intrarii. Uneori aceast ase pastreaza tot timpul anului, datorita fenomenului de izolare termica cu strate de aer rece, fenomen descris mai sus.
Avene celebre cu gheata din Romania sunt Avenul Focul Viu, Pestera Scarisoara, Avenul cu Gheata de la Barsa, Avenul Negru din Muntii Apuseni.
In zona carstica Campusel si imprejurimi putem vedea gheata in Avenul cu Gheata de la Albele, Pestera de Gheata din Valea de Pesti etc.



Masina de carotat İRhinolophus Lupeni 2002-2008 Ghid restaurante si baruri Bucuresti