topospeologie
"periodic organizam expeditii in care membrii clubului participa la cartarea..."

biospeologie
"contrar credintelor incetatenite, pesterile au viata..."


fotospeologie
"fotografiile ce urmeaza sunt realizate in pesterile din Romania de catre..."

ecospeologie
"viata plantelor si animalelor, perpetuarea acestor specii, calitatea..."

salvaspeo
"clubul Rhinolophus doreste sa atraga atentia publicului asupra faptului ca..."

stiri
"Ce e nou in banana momarlanilor din Valea Jiului de Vest..."


Contrar credintelor incetatenite, pesterile au viata. Conditiile aspre din pestera (intuneric, frig, umezeala) au facut ca unele animale sa se adapteze mediului de viata subteran. Studiul acestor animale ce traiesc in pesteri este unul din obiectele de activitate ale clubului nostru. Inarmati cu instrumente stiintifice adecvate, membrii clubului nostru studiaza viata acestor animale.

Vietuitoarele intalnite in pesteri pot fi categorisite astfel:

  • Trogloxene (plante si animale ajunse accidental in pesteri; de obicei sunt gasite in zona vestibulara: insecte, scorpioni, mici rozatoare, broaste, serpi, soparle)
  • Troglofile (plante si animale carora le place pestera ca habitat, dar care o folosesc doar ocazional - pentru reproducere, adapost, hibernare etc; liliecii sunt un bun exemplu de animale troglofile; mai rar mamifere mai mari care cauta culcus: iepuri, vulpi, chiar ursi)
  • Troglobionte (plante si animale complet adaptate vietii cavernicole: alge, coleoptere, diptere, arahnide, mici crustacei in apele subterane)
Pentru studiul acetor vietuitoare cercetatorii folosesc diverse metode de investigatie a vietii acestora si adaptarii la mediul de viata subteran. Aceste metode in mare parte sunt mostenite de la marele om de stiinta Emil Racovita, considerat pe drept cuvant parintele biospeologiei.Masina de carotat İRhinolophus Lupeni 2002-2008 Ghid restaurante si baruri Bucuresti