Clubul Rhinolophus doreste sa atraga atentia apublicului asupra faptului ca vizitarea pesterilor comporta anumite riscuri. Lipsa echipamentului speologic individual si colectiv, necunoasterea specificului cavitatii vizitate, vizita individuala constituie factori de risc ce pot duce la accidente.
Nu uitati!
Vizitarea unei pesteri se face cu sprijinul clubului de speologie local; un speolog cu experienta cunoaste bine pestera pe care doriti sa o vizitati si va poate da sfaturi folositoare referitoare la echipamentul necesar, durata optima a vizitei, specificul cavitatii respective, zonele periculoase (puturi, zone cu grohotis, zone alunecoase etc).
Informati-va asupra starii vremii in perioada turei si in mod special pe durata vizitelor in subteran. Pentru pesterile cu pericol de viitura, vizitarea acestora este contraindicata in perioade cu precipitatii.
Vizitarea unei pesteri se face intr-un grup de minim patru persoane; in cazul unui accident, o persoana ramane langa accidentat, iar celelalte doua persoane se pot intoarce dupa ajutor.
Vizitarea unei pesteri se face cu echipament adecvat, imbracamintea nepotrivita sau echipamentul defectuos constituind factori de accidentare.
Anuntati vizitarea unei anumite pesteri catre clubul de speologie local sau Salvamontul din zona; in cazul unui accident echipele de salvare va vor putea localiza mai usor.
Atentie!
In cazul in care constatati disparitia sau intarzierea intoarcerii din tura a cunoscutilor dumneavoastra, nu ezitati sa contactati telefonic:
Serviciul public Salvamont Lupeni
Tel: 0723291746 - George Resiga - sef formatie
Tel: 0723288073 - Csiki Mihai (Mita)
Tel: 0723882355 - Boca Stefan (Fane)
sau
Clubul de speologie Rhinolophus Lupeni
Tel: 0721146758 - Eduard Zaiu - sef formatie
Tel: 0722217766 - Doru Panaitescu
O echipa de salvaspeo se va indrepta in cel mai scurt timp in pestera respectiva pentru a salva persoana sau grupul de persoane aflate in dificultate.