Pestera lui Inti
Pestera lui Inti este o descoperire de data relativ recenta, ea nefiind inca declarata la Institutul de Speologie Emil Racovita si nici cartata integral.
Situata in Valea de Pesti, cavernamentul incepe cu o intrare ingusta, inchisa de Clubul Rhinolophus cu o dupa care urmeaza un sector de galerii frumos concretionate, caracteristica principala a lor fiind albul imaculat al peretilor.
Urmeaza un rand de sali inalte, frumos concretionate: draperii mari, stalagmite de tip mamelon, discuri, stalagmite lumanare, domuri stalagmitice sunt doar cateva din frumusetile acestei portiuni.
De aici pestera continua intr-o parte spre activ, unde s-au gasite urme ale ursului de pestera, si unde se gasesc calcare cu intruziuni de sisturi friabile. Pestera isi pierde aici din frumuseste si se ajunge in final la un sifon care merita explorat.
In cealalta parte a pesterii urmeaza o zona care se ingusteaza, iar in capatul acesteia se gaseste, dupa un taras istovitor Sala Comorii, o salita mica, care a fost inundata si care prezinta frumoase urme de concretionare de tip geoda: un brau de cristale de calcit, stalactite si stalagmite, microplansee suspendate, o adevarata pestera in miniatura. Aici nu pot intra mai mult de doua persoane, iar aerul se termina destul de rapid, asa ca vizitarea acestei salite este limitata.
Pestera are o dezvoltare totala de mai mult de 2000m, urmand sa fie cartata si prezentata de catre clubul Rhinolophus la urmatoarea editie a Speosport-ului.
precedenta inapoi la zona de acoperire urmatoarea