Pestera din Piatra Toplitei
O adevarata capodopera a naturii, aceasta pestera s-a pastrat aproape intacta datorita importantei sale economice pentru zona. O captare de apa de la gura pesterii (aceasta fiind o pestera debitoare) alimenteaza cu apa potabila orasele din imprejurimi.
Intrarea incepe cu un povarnis destul de alunecos, care se domoleste apoi intro sala mare unde se pot admira scurgeri aurii rosiatice preovenite probabil de la prezenta oxizilor de fier din masa calcaroasa, de unde ii vine si celalalt toponim, Pestera de Aur.
Pestera continua liniar, pe o lunga diaclaza care constituie etajul fosil al pesterii. In capatul acestei diaclaze, dupa cateva mici lacuri care se pot ocoli pe o poteca amenajata precar pe deasupra nivelului apei, se ajunge intr-o zona de stramtori, unde se urca in altitudine fata de nivelul galeriei fosile. De aici se gasesc atat intrari spre etajul activ, unde dupa cateva sute de metri galeria se sifoneaza, iar sus mai sunt cateva subetaje fosile de unde se ajunge in terminus, intr-o galerie de tip fund de sac.
Tot in etajele fosile se pot admira microgururi cu cristale, un mare gur de peste 5 metri diamteru (cel mai mare din tara) imbracat in cristale si coralite. De asemenea, iubitorii speleotemelor rare pot gasi aici intr-un mic bazinet, la capatul unui tub incalcit si anevoios, un superb nufar de pestera.
precedenta inapoi la zona de acoperire urmatoarea